Moni haaveilee vapaammasta ja luonnonläheisemmästä asumisesta – mökillä tämä toteutuisi ympäri vuoden, mutta mitä se vaatisi käytännössä?
Poikkeuksellinen koronavuosi etätöineen on mahdollistanut useilla aloilla työskentelyn ajasta ja paikasta riippumatta. Kun kotiympyrät ovat alkaneet ahdistaa, kaupunkilaiset ovat pakanneet tavaransa ja lähteneet mökeilleen sekä loma-asunnoilleen, luonnonrauhaan. Lisäksi kun ulkomaanmatkailu on koronan takia jäissä, mökkielämä maistuu nyt yhä paremmin iästä riippumatta.
Muutto mökille ei ole yhtään hassumpi ajatus, koska Suomessa on runsaasti lähes koskemattomia, asumattomia alueita. Mökkiä ei kuitenkaan voi muuttaa vakituiseksi kodiksi ihan noin vain. Loma-asunnon käytöllä on omat rajoitteensa, mutta rakennuksen todellinen käyttö ratkaisee ns. kakkoskodin merkityksen.
1. Käyttö ratkaisee
Loma-asunnon / mökin pääasiallista käyttöä määriteltäessä ratkaisevin asia on rakennuksen todellinen käyttö kalenterivuoden alussa. Rakennuksen alkuperäisellä käyttötarkoituksella ei ole niin suurta merkitystä. Jos kaipaat rauhaa, elintilaa ja luontoa arkeesi, mökille muutto voi olla hyvä ajatus, kunhan varmistat ennen sitä verottajalta oikeat menettelytavat ja mitä kiinteistöveropapereihin on kirjattava.
2. Mökkikuntaan muutettava kokonaan
Yleensä verovelvollisella tai hänen perheellään on yksi vakituinen asunto. Tuloverotuksessa mahdollista toista asuntoa ei lasketa vakituiseksi asunnoksi. Jos haluaa asua mökillä, vapaa-ajan asunnolle on muutettava kokonaan – pelkkä kirjojen siirtäminen mökkikuntaan ei riitä. Mikäli omistaa useampia asuntoja, tämä voi muodostua ongelmaksi. Suomessa on toisinaan kuitenkin hyväksytty yhdelle perheelle kaksi vakituista asuntoa. Tämä on mahdollista silloin, kun puolisot työskentelevät eri paikkakunnilla tai yksi perheenjäsen työskentelee pysyvästi toisella paikkakunnalla.
3. Kesämökillä erilainen kiinteistövero
Kesämökin kiinteistövero eroaa vakituisen asuinkiinteistön verosta. Verotusarvo määräytyy rakennustyypin mukaan. Verotusarvoon vaikuttavia seikkoja ovat rakennuksen ikä, kantavat rakenteet, mahdolliset peruskorjaukset sekä huomattavat korjaustoimenpiteet. Rakennustyyppi määräytyy rakennuksen ominaisuuksien mukaan eikä rakennuksen kunto vaikuta siihen.
4. Kesämökki talviasuttavaksi
Jos päätät muuttaa kesämökin talviasuttavaksi, rakennustyypin muuttaminen edellyttää kunnalta haettavaa käyttötarkoituksen muutoslupaa. Rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä on, että rakennus täyttää vakituiselle asunnolle asetetut vaatimukset lämmöneristyksen, ilmanvaihdon ja paloturvallisuuden sekä kunnallistekniikan (tiet, vesihuolto) osalta. Luvanvaraiset muutostyöt tekevät kesämökistä talviasuttavan.
Päätitpä sitten lomailla mökillä ainoastaan kesäaikaan tai vuoden ympäri, selvitä pidempään mökkiasumiseen liittyvät asiat verottajalta ja omasta mökkikunnastasi.